6.16.2011

Happy pets,happy people :D


Κατοικίδιο στο σπίτι. Ευτυχία ή Μπελάς?

Τα κατοικίδια, με κυριότερους εκπροσώπους το σκύλο και τη γάτα, συντροφεύουν τον άνθρωπο εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Σε έναν κόσμο που η αποξένωση και το άγχος έχουν γίνει η δεύτερη φύση του ανθρώπου, η παρουσία ενός ζώου στο σπίτι γίνεται σχεδόν επιτακτική.
Η ύπαρξη ενός ζώου στο σπίτι κρίνεται επωφελής τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες, καθώς βελτιώνουν την ψυχολογική κατάσταση, μειώνουν το στρες και κατ’ επέκταση αμβλύνουν τα προβλήματα υγείας που απορρέουν από αυτά.
Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι οι άνθρωποι που έχουν κατοικίδιο υποφέρουν σπανιότερα από ήπια προβλήματα υγείας.
Ειδικότερα στα παιδιά, τα κατοικίδια προσφέρουν μεγάλη ψυχολογική στήριξη και τα βοηθούν να αναπτύξουν κοινωνικότητα και αυτοπεποίθηση, όπως επίσης, τα παροτρύνουν στην άσκηση αθλητικών δραστηριοτήτων. Μέσα από τη συμβίωση με ένα ζώο τα παιδιά διδάσκονται ευκολότερα την έννοια της υπευθυνότητας και μαθαίνουν να μοιράζονται ευκολότερα. Επιπλέον, ένα ζώο αποτελεί εξαιρετικό πρότυπο ανιδιοτελούς αγάπης, χωρίς ανταλλάγματα. Εξάλλου, τα παιδιά που διαβιώνουν με κατοικίδια τείνουν να είναι λιγότερο επιθετικά. Ακόμη, σύμφωνα με ιατρικές έρευνες, τα παιδιά που διαβιώνουν με κατοικίδιο από το πρώτο έτος της ζωής τους εμφανίζουν μικρότερα ποσοστά αλλεργικής ρινίτιδας και άσθματος.
Τέλος, τα ζώα κρίνονται επωφελή και στους ηλικιωμένους, καθώς η συντροφιά τους μειώνει το στρες και τους ωθεί σε περισσότερες δραστηριότητες, βελτιώνοντας την ψυχική και σωματική τους υγεία.
Η ευεργετική επίδραση των ζώων στον άνθρωπο είναι γνωστή από την εποχή του Ιπποκράτη, ενώ ήδη από τα τέλη του 18ου αιώνα εφαρμόστηκε η θεραπεία διαφόρων ψυχοσωματικών παθήσεων με την βοήθεια των ζώων. Στις μέρες μας το … είναι ιατρικώς αποδεκτό και ευρέως διαδεδομένο. Δεν είναι τυχαίο ότι τα ζώα αποκαλούνται ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου.
Ωστόσο, η παρουσία ενός ζώου στο σπίτι φέρει ευθύνες για τις οποίες ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος. Η φροντίδα ενός ζώου αποτελεί συναισθηματική, οικονομική και χρονική δέσμευση.
Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να γνωρίζει ότι το ζώο του έχει κάποια πάγια έξοδα που αφορούν τη διατροφή και την ιατρική του περίθαλψη. Η ιατρική περίθαλψη δεν αφορά μόνο την περίπτωση της επίσκεψης στον κτηνίατρο όταν το ζώο ασθενήσει, αλλά και την προληπτική κτηνιατρική περίθαλψη, όπως ο τακτικός εμβολιασμός και η αποπαρασίτωσή του.
Επιπλέον, τα ζώα έχουν κάποιες φυσιολογικές ιδιαιτερότητες για τις οποίες ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να είναι ενήμερος.
Στα πλαίσια της φυσιολογικής συμπεριφοράς τους είναι το γαύγισμα και το νιαούρισμα, αντίστοιχα. Επίσης, τα ζώα, όπως και ο άνθρωπος, αλλάζουν τρίχωμα. Η τριχόπτωση μπορεί να γίνει πολύ έντονη και δυσάρεστη εάν ο ιδιοκτήτης δεν αφιερώσει λίγο χρόνο στην περιποίηση του τριχώματος του ζώου του. Ακόμη, κάποια κατοικίδια έχουν μία ιδιάζουσα μυρωδιά. Η οσμή αυτή οφείλεται στο δέρμα τους και δεν απομακρύνεται με το μπάνιο. Επιπλέον, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να αφιερώσει ένα μέρος από το χρόνο του στον περίπατο του ζώου για την κάλυψη των αναγκών του σε ούρηση και αφόδευση, αλλά και σε συντροφιά. Τα κατοικίδια είναι κοινωνικά πλάσματα και αποζητούν την συντροφιά του ιδιοκτήτη τους. Επίσης, αυτονόητο θεωρείται ότι θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε το κατοικίδιο να προστατεύεται από τα καιρικά φαινόμενα. Τέλος, κρίνεται σκόπιμο να αναφερθεί ότι η αναπαραγωγή του ζώου και η υιοθεσία των κουταβιών είναι ευθύνη του ιδιοκτήτη. Καλό είναι να μην αναπαράγονται τα ζώα εφόσον δεν έχει εξασφαλιστεί η υιοθεσία των κουταβιών. Έτσι, θα καταλήξουν πολύ λιγότερα ζώα αδέσποτα.
Εν κατακλείδι, τα κατοικίδια με την αστείρευτη αφοσίωση και ανιδιοτελή αγάπη τους, μπορούν να στηρίζουν ψυχικά και σωματικά τους ανθρώπους και να αποτελέσουν αναντικατάστατο μέλος της οικογένειας. Ωστόσο, έχουν, όπως κι εμείς, κάποιες ανάγκες οι οποίες πρέπει να καλυφθούν για να είναι και αυτά, αλλά και εμείς ευτυχισμένοι.


Να ευχαριστήσω την φίλη μου Ειρήνη Δημοπούλου(κτηνίατρο) με την οποία φτιάξαμε μια νέα "στήλη" η οποία θα ασχολείται με τους φίλους μας τα ζώα:D
Την επόμενη φορά...Πώς να επιλέξετε το ιδανικό κατοικίδιο:)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου